Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen: Waar begin je?

De maatschappelijke focus gaat tegenwoordig steeds meer uit naar duurzaamheid, milieubewustzijn en maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Ook voor ondernemers zijn dit zaken om steeds meer mee bezig te zijn. Met duurzaam ondernemen ben je bewust wat de impact van jouw economische activiteiten zijn op uw personeel, maatschappij en het milieu. Door een milieubewuste bedrijfsvoering aan te houden kun je voordeel halen door geld te besparen en ook een groen en betrouwbaar imago op te bouwen. Maar waar begin je?

Je kunt op verschillende manieren aan duurzaam ondernemen doen. We bespreken enkele onderdelen waar je als bedrijf kunt letten, om zo duurzaam mogelijk te ondernemen?

De bedrijfscultuur

Duurzaam ondernemen betekent ook dat de bedrijfsvoering een positieve invloed heeft op de omgeving. Dit kunnen je werknemers, klanten, channelpartners of de omgeving zijn. Door hier concreet mee bezig te zijn, is het mogelijk om een steeds duurzamere bedrijfscultuur te ontwikkelen. Zeker voor het personeel kun je sneller je bedrijfscultuur ontplooien. 

Zo kun je het personeel aanmoedigen om een gezonde levensstijl te volgen, daar hen bijvoorbeeld iedere dag een gezonde lunch aan te bieden of bespreek met een fitnessketen in de buurt of je geen abonnement met korting kunt regelen voor jouw werknemers. Beloon diegenen die fietsen naar kantoor eventueel met een kilometervergoeding. 

Maak het kantoor niet alleen figuurlijk groener, maar ook letterlijk: met enkele bloemen of planten verbeter je de luchtkwaliteit en krijg je een aangename werkomgeving. 

Tegenwoordig eisen werknemers ook veel meer van hun werkgevers als het gaat om de werkomstandigheden en secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan mogelijke sabbaticals, flexwerken, parttime functies en/of thuiswerken. Op die manier bereikt de balans tussen hun baan en privéleven een uitstekend evenwicht.

Investeer ook in hun talent en voorzie training en/of opleidingen, zodat jouw werknemers zich blijven ontwikkelen en misschien wel nieuwe talenten ontdekken. Zo groeit jouw onderneming duurzaam mee.

Een duurzame bedrijfsruimte

Ook met uw bedrijfsruimte zijn er veel mogelijkheden om duurzamer te ondernemen. Bekijk allereerst eens een over van het energieverbruik. Zijn er bepaalde plekken op kantoor waar u opvallend meer energie verbruikt? Daar liggen wellicht mogelijkheden om efficiënter met energie om te springen. Installeer bijvoorbeeld een slimme energiemeter, of bekijk waar er extra isolatie geplaatst kan worden.

Op de website van de Energiebesparingsverkenner van de Rijksoverheid kun je zien hoe je jouw enerrgielabel kunt verbeteren, hoeveel die investeringen kosten en wanneer je de uitgaven terugverdient, ook geen onbelangrijk aspect. Het online hulpmiddel vertel ook hoeveel er uiteindelijk bespaard wordt op energiekosten en het effect van deze maatregelen op het milieu.

Duurzame energie

Je kunt jouw energiekosten flink verminderen door te investeren in hernieuwbare, groene energie. Op een kantoor kun je bijvoorbeeld de verwarming of koeling door bodemenergie of aardwarmte te laten reguleren. Voor beide kun je fiscale voordelen en subsidies ontvangen van de overheid.

Energielabels

Vanaf 2023 moet ieder kantoor groter dan 100m² een Energielabel A, B of C bezitten. Dit geldt niet voor gebouwen waarvan de kantoorruimte minder dan 50% in beslag neemt, voor monumenten, of voor gebouwen die men binnen 2 jaar gaat slopen, verbouwen of onteigenen. Heeft jouw bedrijfspand een energielabel tussen D en G? Vaak hoef je maar met een paar ingrepen uit te voeren om het energielabel C al te bezitten.

Krijg je financiële ondersteuning?

De overheid stelt verschillende financiële en fiscale regelingen ter beschikking om te ondersteunen bij het duurzaam ondernemen. Hieronder vind je enkele voorbeelden. Voor een volledig overzicht kun je altijd kijken op de website van Subsidiewijzer.

  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Demonstratie Energie-Innovatie (DEI)
  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
  • Stimulering Duurzame Energieproductie SDE+

Welke leveranciers kies je?

Voor het kiezen van je leveranciers of channelpartners, besteed je meestal aandacht aan de prijs en kwaliteit. Bij duurzaam inkopen of maatschappelijk verantwoord inkopen let je ook op de effecten van keuze op milieu en maatschappij.

Afhankelijk van jouw onderneming en sector zul je bepaalde eisen moeten stellen. Zeker als je met buitenlandse leveranciers of channelpartners werkt, is het belangrijk om te weten waar de grondstoffen en/of producten vandaan komen en hoe dit proces verloopt. Internationaal gezien heb je hier toch minder directe invloed. Op lokaal niveau is er vaak meer informatie beschikbaar en kun je sneller een keuze maken. Zorg er dus voor dat je altijd de noodzakelijk informatie verzameld, voordat je een keuze maakt. 

De bovenstaande onderdelen van duurzaam ondernemen zijn slechts de basis, maar zeker een goed antwoord op de vraag, waar begin je. Door een goede basis te leggen, zorg je ervoor dat je duurzaam ondernemen je eigen maakt. Zo kun je stap voor stap verder bouwen aan jouw duurzame onderneming. 

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.