5 trends in financiering

5 trends in financieringen

Internationalisering, innovatie en digitalisering zorgen voor het opschudden van de financiële sector. Wat merk jij er als ondernemer van op het gebied van financiering en geldzaken? Welke kansen bieden deze trends?

1: Fintech

Fintech staat voor financiële technologie. Investeerders steken miljarden in fintechbedrijven, die daarmee slimme financiële diensten verzinnen. Fintechs organiseren een financieringsproces of delen ervan via technologie. Aanvraag, beoordeling en uitbetaling gaat zeer snel. Soms zelfs binnen 24 uur, als je aan de voorwaarden voldoet. Denk aan financieringsvormen als een online krediet of lening, online werkkapitaal, matchingplatforms, crowdfunding, factoring en een voorschotkrediet via een pinautomaat.

475 fintech-bedrijven
Holland Fintech publiceerde in juni 2018 een overzicht van meer dan 475 bedrijven, die actief zijn op de Nederlandse fintech-markt. In 2016 stonden er nog ruim 200 in het overzicht. Naast financiering biedt men diensten voor betalen, beleggen, verzekeren, security, financiële planning, data en administratie.

Tips bij financiering
Vraag meerdere offertes op, check zorgvuldig de voorwaarden en specifiek de rentekosten. Het risico en de snelheid bepalen onder meer de kosten.

2: Stapelfinanciering

Steeds vaker gebruiken ondernemers niet één financieringsvorm om hun plannen te financieren, maar maken zij een mix van diverse financieringsmogelijkheden. Ook banken staan open voor deze nieuwe manier van financieren.

Tips

  • Zorg zo mogelijk voor inbreng van eigen vermogen. Dat is de basis voor je financiering. Zeker als er een bank bij betrokken is.
  • Houd rekening met de verschillen in rente en aflossingen bij de combinatie van verschillende financieringsvormen.
  • Het verdelen van zekerheden is wat meer puzzelen met meerdere financiers, maar de risico’s voor de financiers zijn met stapelen minder door de spreiding.

3: Blockchain en ICO

De opkomst van blockchaintechnologie biedt bedrijven een nieuwe manier van werken. Met blockchaintechnologie kunnen (waarde)transacties tussen twee of meer personen zonder tussenkomst van derden worden getoetst en vastgelegd. Een bekend voorbeeld is de digitale munt Bitcoin. Andere munten zijn Ether en Ripple. Dit zijn drie van de vele cryptovaluta. Ook voor niet financiële transacties biedt het kansen en bedreigingen. Verdien je je geld als tussenpersoon bij transacties, bijvoorbeeld als accountant, jurist of notaris? Dan is meer kennis over blockchain een aanrader. Is  jouw business model toekomstbestendig?

ICO, Initial Coin Offering

Met de komst van cryptovaluta is er een nieuwe financieringsvorm ontstaan: Initial Coin Offering (ICO). ICO is een uitgifte van geprogrammeerde crypto-tokens door bedrijven waarmee zij projecten kunnen financieren. Bijvoorbeeld startups die software achter blockchain-technologie willen ontwikkelen.

4: Iedereen kan investeerder zijn

Iedereen investeerder is de trend waarbij iedereen, ook met kleine bedragen, laagdrempelig en online kan investeren in bedrijven of innovaties.

Crowdfunding
De bekendste financieringsvorm, die hierbij hoort, is crowdfunding. Crowdfunding is in Nederland hard gegroeid. In 2018 is 329 miljoen opgehaald. Dat is een stijging van 48% ten opzichte van de 223 miljoen in 2017. En ondernemers halen ook steeds grotere bedragen op. Aan de andere kant kan je bij veel platforms als investeerder al met kleine bedragen terecht.

MKB beurzen
Inmiddels zijn er beurzen die zich specifiek op MKB-ondernemingen richten. De NPEX is een effectenbeurs voor mkb-ers op zoek naar groeikapitaal voor een bedrag tussen de 1 miljoen en 10 miljoen euro. Via een online-platform kan je rechtstreeks handelen in obligaties, aandelen en beleggingsfondsen, dus zonder tussenkomst van banken of andere partijen. NXchange is ook een effectenbeurs voor mkb-ondernemers voor directe handel in effecten tussen bedrijven en beleggers. Financiering vanaf 200.000 euro.

Investering zoeken als MKB
Meer vermogen beschikbaar en wil je grotere bedragen vanaf 50.000 euro investeren in groeiende mkb-bedrijven? Wordt een business angel. Naast investeren van geld zet je je ondernemerservaring, netwerk en kennis in.

5: Langetermijn partner

Lang was het niet ongebruikelijk om je hele (financiële) leven klant bij één bank of financieel dienstverlener te zijn. Je had daar alles: van je bankrekening tot hypotheek en van je spaarrekening, je beleggingen tot je verzekeringen. Nu gebruik je diverse diensten van verschillende banken en andere aanbieders van apps naast elkaar.

Flitsbetalingen
Banken gaan in 2019 flitsbetalingen overboeken, zodat jij in een paar seconden geld op je rekening hebt. Diensten, die men voor particulieren ontwikkelt, komen later ook beschikbaar voor ondernemers. Zoals de betalingsapp Tikkie ook voor webwinkels of ING’s Betaalverzoek nu ook voor de zakelijke markt. In een winkel betalen met je telefoon gebeurt steeds vaker. Via wearables zoals ringen, sleutelhangers, armbanden en horloges is ook al mogelijk.

Schrijf nu in voor de nieuwsbrief van Aavoid

Wil je op de hoogte blijven van Aavoid? Schrijf dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere maand per mail de laatste updates, maar ook nuttige tips en leuke weetjes.