Een belangrijk onderdeel van de administratie is de aangifte omzetbelasting, in de volksmond ook wel btw-aangifte genoemd. Des te meer omzet je draait, des te meer omzetbelasting jouw klanten hierover betalen. Echter, het is niet de bedoeling dat je dit geld weer uitgeeft. Wij adviseren een spaarrekening te openen voor dit potje, welke je periodiek leegt bij De Belastingdienst. Deze periodieke handeling is de btw-aangifte. Wat komt er allemaal kijken bij de btw- aangifte voor ondernemers?
De eerste BTW aangifte
Een eenmanszaak, bv of een stichting, allen zijn ondernemer voor de btw. Dat betekent dus dat je verplicht bent de btw af te dragen (uitzonderingen daargelaten). Zodra je bent ingeschreven bij de KVK ontvang je een btw nummer. Deze heb je nodig om je aangifte te doen. De eerste aangifte doe je vaak op papier, de daaropvolgende aangiftes digitaal via het beveiligde gedeelte van Belastingdienst.nl.
Hoe vaak per jaar doe ik mijn btw-aangifte?
Het meest gebruikelijke voor de btw aangifte is per kwartaal. Maar het kan ook zo zijn dat jij in aanmerking komt of verplicht bent dit maandelijks of jaarlijks te doen. Weet je niet wat voor jou van toepassing is? Neem contact op met ons kantoor en wij zoeken het graag voor je uit.
De btw-aangifte: zelf doen of uitbesteden?
Voor kleine of startende ondernemers is het niet een heel ingewikkelde klus de aangifte zelf te doen. Maar het kan ook tijdrovend zijn. In dat geval kan het weer interessant zijn om de aangiftes uit te besteden. Voor De Belastingdienst maakt het niet uit, zolang jouw administratie maar zorgvuldig en correct wordt bijgehouden. Je wilt namelijk niet voor ongewenste verrassingen komen te staan. Lees ook eens ons artikel over de administratie zelf doen of uitbesteden.
Aftrekposten
De Belastingdienst hanteert verschillende aftrekposten die interessant kunnen zijn voor jou als ondernemer. Voor iedere ondernemer zijn weer andere regelingen van toepassing. Wij zoeken graag voor uit welke voor jou gelden.
Uitzonderingen
Als je in een jaar minder dan 1.883 euro btw moet betalen, geldt voor jou de kleineondernemersregeling. Dit houdt in dat je in aanmerking kunt komen voor belastingvermindering of misschien hoef je wel helemaal geen belasting te betalen. Weet je het niet zeker? Neem contact op met Theo Vermeulen.
De top 10 fouten in je btw-aangifte
Er worden door veel ondernemers nogal wat fouten gemaakt in de btw aangifte. Dit is de top 10 meest voorkomende fouten:
1. BTW geboekt op bankkosten en rente
2. BTW geboekt op belastingen
3. BTW geboekt op Kamer van Koophandel kosten
4. Brandstofkosten van je privé-auto geboekt
5. Buitenlandse betaalde btw in Nederland terugvragen
6. BTW geboekt op zakelijke lunches of diners
7. BTW geboekt op verzekeringen
8. BTW geboekt op portokosten
9. BTW geboekt op parkeerbelasting (parkeren op straat)
10. Te veel kleine ondernemersregeling vorderen