Ben je als werkgever verplicht hier gehoor aan te geven?
Er zijn wettelijke voorwaarden waaraan een schuldeiser moet hebben voldaan als hij loonbeslag op het salaris van een medewerker wilt leggen.
De werknemer moet op de hoogte gesteld zijn van de hoogte van de schuld bij de schuldeiser, verder moet de schuldeiser toestemming van de rechter hebben om daadwerkelijk beslag op het loon te kunnen leggen.
Een uitzondering hierop is er voor bij de belastingdienst, zij kunnen direct via een dwangbevel beslag leggen op het loon van een medewerker.
Voordat het beslag definitief gelegd wordt zal de werkgever een vragenlijst van de schuldeiser ontvangen. De werkgever is verplicht om de vragenlijst in te vullen en binnen gestelde termijn terug te sturen. Doet hij dit niet dan kan hij zelf gedagvaard worden.
De schuldeiser zal mede naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst bekijken of het zinvol is om beslag te leggen op het loon van de werknemer.
Het kan zo zijn dat er meerdere partijen beslag leggen op het loon van een medewerker. De eerste partij die beslag heeft gelegd moet dan het loon op een eerlijke manier onder de beslagleggers verdelen. Mocht het zo zijn dat bij de beslagleggers gemeente, belastingdienst of overheid zitten dan hebben zij voorrang boven de “gewone”beslagleggers.
Geen inkomen voor de werknemer?
Het is niet zo dat de werknemer geen loon meer zou overhouden, ook hier zijn regels voor. Zo mag er op onkostenvergoedingen (bijv. reiskosten) geen beslag worden gelegd en moet er altijd de beslagvrije voet worden uitgekeerd aan de medewerker. De beslagvrije voet is een wettelijk vast gesteld bedrag (afhankelijk van de gezinssamenstelling) dat ten alle tijden aan de medewerker moet worden uitgekeerd.
Geheimhouding
De werkgever is verplicht om het loonbeslag geheim te houden. Dit zijn privé aangelegenheden die andere collega’s niets aangaat.