Leaserijders die zich het afgelopen jaar niet aan de regels hebben gehouden en meer privékilometers hebben gemaakt dan toegestaan, krijgen mogelijk alsnog met de Belastingdienst te maken. De fiscus heeft namelijk alle parkeergegevens over 2012 opgevraagd van bestuurders die bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerden.
Een werknemer met een Verklaring geen privégebruik auto mag niet meer dan 500 privékilometers met zijn bedrijfsauto rijden. Om dat te bewijzen, moet hij een rittenadministratie bijhouden. Komt de rittenadministratie van een werknemer niet overeen met het daadwerkelijke aantal kilometers dat hij gereden heeft, dan riskeert hij een naheffingsaanslag.
Toegang tot de databank
Automobilisten die parkeren op kenteken moeten gegevens invoeren in de parkeerautomaat of op hun mobiele telefoon. Om na te gaan of de desbetreffende automobilist betaald heeft, hebben parkeercontroleurs toegang tot een databank waarin deze gegevens opgeslagen worden. Volgens het verantwoordelijke Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) hebben alleen gemeenten, private parkeerondernemingen en serviceproviders mobiel parkeren toegang tot de gegevens van hun eigen klanten.
Belastingdienst vraagt gegevens op
De SHPV verklaarde op zijn website dat gegevens van parkeerders binnen acht weken worden gewist. De gegevens blijken echter in versleutelde vorm langer bewaard te worden. Hoewel dat mogelijk in strijd is met de wet, heeft de Belastingdienst de kentekengegevens over 2012 dus toch opgevraagd om leaserijders te controleren.