Veel maatregelen die nu van kracht zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn waarschijnlijk voor langere tijd nodig. Minister-president Mark Rutte roept Nederland op om zich voor te bereiden op de ‘anderhalve meter economie’, ook op de werkvloer. Het creëren van een veilige werkomgeving voor zowel medewerkers, gasten als leveranciers staat hierin centraal.
Social distancing
‘Blijf zoveel mogelijk thuis’ luidt het officiële advies van de overheid om de coronacrisis te lijf te gaan. Om het aantal coronabesmettingen af te remmen hanteert de overheid een ‘social distancing’-beleid. Door social distancing, ook wel sociale afstand genoemd, is er minder fysiek contact. In de praktijk betekent dit dat we zoveel mogelijk thuis blijven, 1,5 meter afstand houden van anderen en niet bijeenkomen met meer dan drie personen. Dit heeft enorm veel impact op ons dagelijks leven.
Hoe werkt social distancing op kantoor?
Veel maatregelen die nu van kracht zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn waarschijnlijk voor langere tijd nodig. Dit betekent dat Nederland zich, ook in de werkomgeving, de komende tijd moet gaan voorbereiden op de ‘1,5-meter economie’. Als werkgever ben je genoodzaakt dit zo goed mogelijk te faciliteren voor medewerkers, gasten en leveranciers. 1,5 meter afstand bij het uitvoeren van werkzaamheden en het gebruik van faciliteiten is de norm. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En waar moet je allemaal aan denken?
Impact van coronamaatregelen op de werkvloer
Als werkgever is het jouw taak te zorgen voor een prettige, gezonde en veilige werkomgeving. In deze tijden van corona krijgt dit een hele nieuwe dimensie. Medewerkers moeten op gepaste afstand hun werk op kantoor kunnen uitvoeren en gasten en leveranciers ontvangen. Om dit mogelijk te maken is actie vereist. Denk onder meer aan:
- Toelaten en monitoren van een maximaal aantal personen in een pand op hetzelfde moment
- Afstemmen van kantoorgebruik; wie mag wanneer op kantoor werken?
- Plaatsen van werkplekken op 1,5 meter afstand
- Afschermen van receptiemedewerkers
- Aanbrengen en verbreden van looproutes
- Begeleiden van gebouwgebruikers
- Herindelen van faciliteiten als koffie, catering en repro
- Afstemmen van facilitaire diensten op de nieuwe situatie
- Implementeren van digitale (overleg) oplossingen
Praktische vragen
Wat moet je als werknemer doen?
Naast de gebruikelijke adviezen om verspreiding te voorkomen, moeten werknemers het zekere voor het onzekere nemen, zo zegt vakbond FNV. Wie twijfelt of het wel veilig is om aan het werk te gaan, moet overleg zoeken met de werkgever. Hier is veel informatie te vinden over de stand van zaken.
Wat mag je van je werkgever verwachten?
De werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. De werkgever moet risico’s die verbonden zijn aan het werk in kaart brengen en nadenken over maatregelen die risico’s uit te sluiten dan wel zo klein mogelijk te maken. Dat geldt dus ook voor corona. Als werknemers tijdens hun werk risico lopen op besmetting moet de werkgever ermee aan de slag.
De werkgever moet de werknemers ook informatie geven over wat het coronavirus betekent voor de werkzaamheden en of er sprake is van een verhoogd risico om het virus op te lopen tijdens het werk. De maatregelen die erop gericht zijn om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken moeten ook worden besproken, zodat de werknemers weten wat ze moeten doen.
Is het niet veel verstandiger om thuis te werken?
Volgens vakbond FNV kan dat alleen van geval tot geval bekeken worden. Het hangt van te veel verschillende factoren af.
Een mondkapje naar je werk?
Mondkapjes helpen lang niet allemaal. De FNV verwijst naar het RIVM, dat stelt dat speciale maskers nodig zijn die je heel nauwkeurig moet gebruiken en geregeld vervangen. Het is in de praktijk bijna niet te doen.