Als ondernemer ontkom je er niet aan: de btw-aangifte. Of je het nu zelf doet of uitbesteed, het moet goed gedaan worden om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. In principe is het invullen van de btw-aangifte een niet heel moeilijke taak. Toch worden er nog vaak fouten gemaakt. Wij krijgen dan ook geregeld vragen van zzp’ers over de onduidelijkheid van de regels. Speciaal voor de doe-het-zelvers onder ons hebben we de meest voorkomende fouten opgesomd. Dan kun jij die in ieder geval niet meer maken. Je wilt namelijk niet aan het einde van het voor onaangename verrassingen komen te staan doordat je teveel hebt teruggevorderd van de Belastingdienst. Dus, bij deze:
Fout 1: Ik ben mijn inloggegevens kwijt
Het opnieuw aanvragen van je inloggegevens duurt ca. 2 weken. Gebeurt dit last minute? Dan loop je het risico je btw-aangifte te laat in te dienen. Zorg er daarom voor dat je de brief met inloggegevens ook even digitaal opslaat.
Fout 2: Ik heb op tijd betaald, maar het stond te laat op de rekening van de Belastingdienst
Heb je een uiterste betaaldatum van de Belastingdienst ontvangen? Zorg er dan voor dat het bedrag vóór die datum op de rekening van de Belastingdienst staat. Het maakt namelijk niet uit wanneer je het hebt overgemaakt, maar wanneer het geld is ontvangen.
Fout 3: Splitsing btw-tarief
Er zijn diverse btw-tarieven die op een factuur kunnen staan. Soms zelfs een combinatie van meerdere. De bedragen moet correct uitgesplitst zijn zodat je geen verkeerde bedragen zal terugvorderen.
Fout 4: Oninbare facturen crediteren
Betaalt een klant een factuur niet? Dan kan het zo zijn dat je btw hebt betaald die je niet hebt ontvangen. Veel ondernemers crediteren deze facturen zodat ze de btw niet hoeven te betalen. Doe dit vooral niet. Je dient dit namelijk terug te vragen via een formulier.
Fout 5: Verkeerde maand
Het is het meest gebruikelijk om je aangifte per kwartaal te doen. De aangifte van bijvoorbeeld het eerste kwartaal: januari, februari en maart, moet voor eind april binnen zijn. Let dus goed op dat je niet per ongeluk april ook mee neemt in die aangifte.
Fout 6: Ik ben de bon kwijt
Heb je de bon niet meer? Reken dan géén voorbelasting. We snappen dat je de btw wel betaald hebt, maar kun je dit niet aantonen? Gebruik het dan ook vooral niet.
Fout 7: Geen overzicht
Verkoopfacturen kwijt, inkoopfacturen niet op volgorde. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg voor overzicht en structuur in je administratie. Zo voorkom je problemen en weet je waar je aan toe bent.
Kunnen wij je ergens mee helpen? Heb je een fout gemaakt in de btw-aangifte of wil je fouten voorkomen? Je kunt ons telefonisch bereiken op +31 (0)85 201 78 00 en per mail: mail@aavoid.com.