Gefeliciteerd! De eerste stap naar het ondernemerschap heb je gezet. De KVK inschrijving is achter de rug en je kunt eindelijk beginnen met geld verdienen door te doen wat je echt leuk vindt. Succesvol worden begint met een slimme boekhouding. Mocht je nou werkelijk geen kaas gegeten hebben van boekhouden, dan adviseren wij je rond te vragen in je familie- of kennissenkring, in te lezen op internet of een cursus te volgen.
Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn en valt aan te passen aan iedere situatie. Zolang je je maar aan een aantal stappen houdt en de onderdelen waar je niet zo bekend mee bent bijtijds uitbesteedt.
In dit artikel behandelen we de belangrijkste onderdelen van het stappenplan, zodat jij je boekhouding met een schone lei kunt beginnen. Zeker voor de startende ondernemer zijn er veel valkuilen die je wilt voorkomen.
1. Aanvragen btw-nummer
Als je je hebt aangemeld bij het KVK worden je gegevens automatisch doorgegeven aan de belastingdienst. Je krijgt vanzelf een brief in de bus met je gegevens van de belastingdienst.
2. Zakelijke rekening openen
Om goed overzicht te houden raden we je aan verschillende rekeningen te openen. Niet bij iedere bank kan dit. Informeer dus van tevoren welke bank bij je past.
- Betaalrekening voor inkomende- en uitgaande gelden aan leveranciers, klanten en de Belastingdienst.
- Spaarrekening voor het parkeren de btw. Reken jezelf dan ook niet rijk met de btw, want deze gaat volledig naar de Belastingdienst. Dat geldt voor de 21% of het lage btw-tarief 9%. In dit artikel lees je meer over de verschillende belastingtarieven.
- Spaarrekening voor de inkomstenbelasting
- Spaarrekening voor een buffer (bijv. laptop, etc.)
3. Uren systeem opzetten en inrichten.
Dit kun je bijvoorbeeld doen in je online of offline agenda. Het is voor De Belastingdienst van belang dat een ondernemer een minimum aantal uren aan zijn onderneming besteed: 1225 per jaar. Dit is één van de eisen om gebruik te kunnen maken van handige aftrekposten als ondernemer.
4. Administratie
- Openingsbalans opzetten
Een openingsbalans is belangrijk om duidelijk te krijgen welke kosten je maakt om middelen aan te schaffen voor je onderneming. De veranderingen in deze balans houd je bij in de winst- en verliesrekening.
- Winst- en verliesrekening. De winst- en verliesrekening is een overzicht van de jaarlijkse inkomsten en uitgaven.
- Archiveren en bijhouden. Houd hierbij de volgende zaken gescheiden:
- verkoopfacturen/debetfacturen
- inkoopfacturen/creditfacturen
- (kassa)bonnen
- bankafschriften
- offertes/contracten/overeenkomsten
- urenregistratie
- reiskosten
- belastingaanslagen (gesplitst in omzetbelasting, inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet)
- personeelsadministratie
- rittenadministratie
5. Facturatie
Zorg ervoor dat de facturen op tijd verstuurd worden. De Belastingdienst zegt dat je dit niet later moet doen dan de 15e van de maand nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Of nadat het product geleverd is. Bovendien is het belangrijk dat de factuur overzichtelijk is en alle noodzakelijke gegevens vermeld worden.
Kom je er niet uit of wil je meer weten? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.